Help de luizen de school uit!

Wekelijks controleren

Net als op elke andere school, hebben wij op De Wielewaal ook last van het hardnekkige luizenprobleem. Het probleem is dat luizen zeer besmettelijk zijn waardoor het lastig te bestrijden is. Het heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. De juiste aanpak kan ervoor zorgen dat we de luizen de school uit krijgen. Door kinderen echt regelmatig te controleren ben je er snel bij en zorg je ervoor dat ze elkaar niet besmetten.
Graag roepen we alle ouders op om wekelijks te controleren op luizen!

luisluis en neet

 

Hoe herken je hoofdluis?

Een kind met hoofdluis heeft meestal jeuk, maar niet altijd. Wij raden daarom aan om, naast de controles op school, te blijven checken. Als je het haar met een netenkam doorkamt, boven een vel wit papier, kun je zien of er luizen uitvallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven. Luizen zijn over het algemeen goed met het blote oog te zien.

Kammen, kammen en nog eens kammen

Als er bij je kind hoofdluis wordt ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met de behandeling. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk.

Door het haar te wassen met een gewone shampoo en daarna in te smeren met een crèmespoeling is het kammen minder vervelend. Kam het haar vervolgens heel secuur uit met een luizenkam, zodat de luizen en neten uit het haar komen. Ook kun je gebruik maken van speciale shampoo/ lotion tegen luizen maar kammen schijnt toch de beste remedie.

Het advies is om bij het ontdekken van luizen of neten gedurende 14 dagen elke dag het haar uit te kammen met een luizenkam.

Het uitwassen van knuffels en het reinigen van meubels, beddengoed, jassen en auto is volgens de laatste richtlijnen niet meer nodig. Voor een volledig overzicht van de behandeling van hoofdluis: kijk op de website van het RIVM.

Luizencontrole op school

Op de Wielewaal wordt op woensdag na elke schoolvakantie op luizen gecontroleerd. Per klas zijn er twee ‘luizenouders’ die alle kinderen een voor een controleren op luizen en neten. Om het controleren te vergemakkelijken, kun je je kind op deze dagen liever geen vlechtjes in het haar doen of gel gebruiken. Als tijdens de controle blijkt dat een kind luizen of neten heeft, worden de ouders altijd geïnformeerd. Als er levende luizen worden gevonden, worden de ouders gebeld met het verzoek het kind op te komen halen van school.

Vragen?
Heb je nog vragen over de luizencontrole op school,
stuur dan een mail naar Sacha Oerlemans sachaoerlemans@hotmail.com, de coördinator van de luizencontrole.

Je kunt geen reacties meer plaatsen.